Διαδικασία Παραγωγής

Η παρασκευή της μπύρας μας, γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας. Η διαδικασία ξεκινάει με την άλεση της βύνης στο επιθυμητό μέγεθος. Στη συνέχεια, η αλεσμένη βύνη μεταφέρεται στο δοχείο όπου θα γίνει η ανάμειξή της με το νερό. Στο σημείο αυτό, το άμυλο που περιέχει, μετατρέπεται σε ζυμώσιμα σάκχαρα και εν συνεχεία πραγματοποιείται διήθηση και διαβροχή, όπου γίνεται διαχωρισμός του υγρού μέρους του μίγματος (ζυθογλεύκος) από τα στερεά υπολείμματα της βύνης. Στο επόμενο στάδιο, ο ζυθογλεύκος βράζει και γίνεται προσθήκη του λυκίσκου, ώστε να προστεθούν οι γευστικές ουσίες του στο μείγμα και να γίνει αποστείρωση.


Μόλις ολοκληρωθεί ο βρασμός, το μείγμα φυγοκεντρείται ώστε να απομακρυνθούν τα υπολείμματα του λυκίσκου και να γίνει φυσική διαύγαση. Ακολουθεί ψύξη του μείγματος και έπειτα γίνεται μεταφορά του ζυθογλεύκου στη δεξαμενή και προσθήκη της μαγιάς για να γίνει η ζύμωση, η οποία διαρκεί από 5 έως 7 μέρες. Σε αυτό το στάδιο ξεκινά η ωρίμανση της μπύρας, η οποία μένει στην ίδια δεξαμενή ενώ η θερμοκρασία μειώνεται σταδιακά στους 0-2 βαθμούς κελσίου. Η ωρίμανση της μπύρας διαρκεί 4-6 εβδομάδες. Τέλος μερικές ώρες πριν την εμφιάλωση, η μπύρα μεταφέρεται σε ειδική δεξαμενή όπου σταθεροποιείται προτού εμφιαλωθεί. Η μπύρα μας είναι πλέον έτοιμη για να την απολαύσετε!


Για την παραγωγή των μπυρών ANOKATO χρησιμοποιούμε αγνά υλικά (βύνες κριθαριού, λυκίσκοι και μαγιά), εξαιρετικής ποιότητας, ώστε να διασφαλίσουμε το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.

 

Βύνη


Η βύνη είναι κόκκος δημητριακών, που έχει υποστεί ένα είδος επεξεργασίας, γνωστό ως «βυνοποίηση». Κατά την επεξεργασία αυτή, ο κόκκος διαβρέχεται και βλασταίνει (μέχρι ένα σημείο) έως ότου αναπτυχθούν κάποια ένζυμα που είναι απαραίτητα για την παραγωγική διαδικασία. Στη συνέχεια, η βύνη περνά από μια διαδικασία ξήρανσης και καβουρδίσματος σε διάφορες θερμοκρασίες, επιτρέποντάς μας να λάβουμε διάφορες βύνες (ανοιχτόχρωμες έως σκουρόχρωμες). Η βύνη είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της μπύρας, αφού παρέχει τα απαραίτητα σάκχαρα, τα οποία καταναλώνονται από τη μαγιά κατά τη ζύμωση. Με αυτό τον τρόπο, λαμβάνουμε αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα.

Λυκίσκος

Ο λυκίσκος είναι καρπός που προέρχεται από το φυτό Λυκίσκος το ζυθοβότανο. Είναι το συστατικό που δίνει άρωμα και πικράδα στην μπύρα. Τα είδη του λυκίσκου είναι πολλά και μπορεί να διαφέρουν στην ένταση (της πικρότητας και του αρώματος). Σε κάθε μορφή του, είναι ευαίσθητος στις συνθήκες αποθήκευσης του. Πρέπει να διατηρείται σε δροσερό (0°C) και ξηρό μέρος. Οι ρητίνες του λυκίσκου παίζουν σημαντικό ρόλο στη γεύση και το άρωμα της μπύρας, ενώ τα οξέα και οι τανίνες που περιέχει, δρουν ως φυσικά συντηρητικά.

Μαγιά

Η μαγιά είναι το σημαντικότερο συστατικό της μπύρας. Είναι το συστατικό που, κατά τη ζύμωση, μεταβολίζει τα σάκχαρα που παρέχει η βύνη και οδηγεί στην παραγωγή αλκοόλης και διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, παράγει αρωματικές ενώσεις κατά την ωρίμανση, που συμβάλλουν στο τελικό αποτέλεσμα (γεύση και άρωμα). Η μαγιά, μεταξύ άλλων, είναι εξαιρετική πηγή αμινοξέων, ιχνοστοιχείων και βιταμινών.

Νερό

Η μπύρα αποτελείται κυρίως από νερό (ποσοστό 90-95%). Ωστόσο, δεν χρησιμοποιείται οποιοδήποτε νερό στη ζυθοποίηση. Η ποιότητά του είναι πολύ σημαντική για το τελικό αποτέλεσμα. Το νερό πρέπει να είναι καθαρό, με συγκεκριμένη περιεκτικότητα σε ιόντα. Γίνεται, λοιπόν, μια ειδική επεξεργασία, ώστε να είναι κατάλληλο για κάθε τύπο μπύρας.




Βύνη


Η βύνη είναι κόκκος δημητριακών, που έχει υποστεί ένα είδος επεξεργασίας, γνωστό ως «βυνοποίηση». Κατά την επεξεργασία αυτή, ο κόκκος διαβρέχεται και βλασταίνει (μέχρι ένα σημείο) έως ότου αναπτυχθούν κάποια ένζυμα που είναι απαραίτητα για την παραγωγική διαδικασία. Στη συνέχεια, η βύνη περνά από μια διαδικασία ξήρανσης και καβουρδίσματος σε διάφορες θερμοκρασίες, επιτρέποντάς μας να λάβουμε διάφορες βύνες (ανοιχτόχρωμες έως σκουρόχρωμες). Η βύνη είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της μπύρας, αφού παρέχει τα απαραίτητα σάκχαρα, τα οποία καταναλώνονται από τη μαγιά κατά τη ζύμωση. Με αυτό τον τρόπο, λαμβάνουμε αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα.

Λυκίσκος


Ο λυκίσκος είναι καρπός που προέρχεται από το φυτό Λυκίσκος το ζυθοβότανο. Είναι το συστατικό που δίνει άρωμα και πικράδα στην μπύρα. Τα είδη του λυκίσκου είναι πολλά και μπορεί να διαφέρουν στην ένταση (της πικρότητας και του αρώματος). Σε κάθε μορφή του, είναι ευαίσθητος στις συνθήκες αποθήκευσης του. Πρέπει να διατηρείται σε δροσερό (0°C) και ξηρό μέρος. Οι ρητίνες του λυκίσκου παίζουν σημαντικό ρόλο στη γεύση και το άρωμα της μπύρας, ενώ τα οξέα και οι τανίνες που περιέχει, δρουν ως φυσικά συντηρητικά.

Μαγιά


Η μαγιά είναι το σημαντικότερο συστατικό της μπύρας. Είναι το συστατικό που, κατά τη ζύμωση, μεταβολίζει τα σάκχαρα που παρέχει η βύνη και οδηγεί στην παραγωγή αλκοόλης και διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, παράγει αρωματικές ενώσεις κατά την ωρίμανση, που συμβάλλουν στο τελικό αποτέλεσμα (γεύση και άρωμα). Η μαγιά, μεταξύ άλλων, είναι εξαιρετική πηγή αμινοξέων, ιχνοστοιχείων και βιταμινών.

Νερό


Η μπύρα αποτελείται κυρίως από νερό (ποσοστό 90-95%). Ωστόσο, δεν χρησιμοποιείται οποιοδήποτε νερό στη ζυθοποίηση. Η ποιότητά του είναι πολύ σημαντική για το τελικό αποτέλεσμα. Το νερό πρέπει να είναι καθαρό, με συγκεκριμένη περιεκτικότητα σε ιόντα. Γίνεται, λοιπόν, μια ειδική επεξεργασία, ώστε να είναι κατάλληλο για κάθε τύπο μπύρας.